IRAP®

Uusinta uutta niveltulehduksen hoitoon

IRAP® eli interleukiinireseptorin antagonistiproteiini on uusi käänteentekevä biolääketieteen hoitomuoto niveltulehdukseen. Erikoisseerumi valmistetaan potilaan omasta verestä patentoidulla menetelmällä. Tämä hoitomuoto tarjoaa aivan uuden ulottuvuuden niveltulehduksen hoidossa, sillä IRAP®-hoito ei pelkästään hoida oireita vaan myös parantaa muuttunutta niveltä sen sisältämien kasvutekijöiden vuoksi.

Mitä IRAP oikeastaan on?

Nimi tulee sanoista Interleukiin Reseptori Antagonisti Proteiini.

Interleukiinit ovat tulehdusvälittäjäaineita, jotka ylläpitävät tulehdusta nivelessä. Tulehdus tuhoaa pikkuhiljaa niveltä ja nopeuttaa siten nivelrikon etenemistä. Niveltulehduksen hoitaminen on siis nivelrikon hoidossa ensiarvoisen tärkeätä.

Nivelrikko on pysähtymätön prosessi, joka yksilöllisistä eroista johtuen etenee vaihtelevalla nopeudella. Nivelruston kollageenin eli tukiaineen rakenne  riippuu perintötekijöistä. Juuri kollageenin rappeutuminen on oleellinen osa nivelrikon etenemisessä. Kollageenin rappeutumiseen, sekä muiden nivelen rakenteiden rappeutumiseen vaikuttaa oleellisesti nivelrikkoiseen niveleen "pesiytyvä" niveltulehdus. Jos niveltulehdusta ei hoideta riittävän ajoissa on seurauksena krooninen niveltulehdus, joka rappeuttaa nopeasti sairaan nivelen.  

Perinteisesti nivelrikon hoitoon on käytetty tulehduskipulääkkeitä, kipulääkkeitä, kortisonia, kondroitiinisulfaattia, glukosamiinia, glykosaminoglykaaneja sekä hyaluronaatteja, joiden teho niveltulehdukseen on heikompi kuin IRAP:lla. IRAP estää tulehdusta ylläpitävät välittäjäaineet nivelestä ja sen kasvutekijät pyrkivät korjaamaan niveleen jo kehittyneitä vaurioita. Tämän selkeästi myös hoitavan ominaisuuden vuoksi IRAP kuuluu kantasoluhoidon ja verihiutalerikasteen tavoin ns. regeneratiivisiin hoitoihin, jotka siis auttavat kudoksia uudistumaan.

Kortisonilla on hetkellinen tehokas tulehdusta poistava vaikutus, mutta sillä ei ole korjaavaa vaikutusta niveleen niinkuin IRAP:illa. Kipulääkket ja tulehduskipulääkkeet poistavat pääasiassa vain oireita hoitamatta oireiden aiheuttajaa. Glykosaminoglykaaneilla ja hyaluronaateilla saadaan tuettua nivelen toimintaa, mutta niilläkään ei ole varsinaisesti hoitavaa parantavaa vaikutusta oireiden aiheutajaan. Nivelravinteiden eli glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin kohdalla tilanne on suurinpiirtein vastaava.

Vaikka IRAP onkin hoitona "ylitse muiden", ei se yleensä ole riittävä ja ainoa hoitomuoto nivelrikon hoidossa, vaan onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on eri hoitomuotoja yhdisteltävä oikeassa suhteessa. Juuri tämä "kokkaus" vaatiiki ammattitaitoa ja kokemusta.

Nivelrikosta kärsivä nivel on alttiimpi niveltulehdukselle kuin terve nivel ja sen vuoksi lievääkin nivelrikkoa poteva nivel vaatii hyvää huolenpitoa ja tässä tulee juuri esille ylläpitävien hoitomuotojen tärkeys. 

IRAP-hoito on periaatteessa hyvin yksinkertainen. Potilaan omaa verta otetaan patentoituun erikoisputkeen yleensä 10ml. Veri saa aktivoitua putken sisältämien erikoispäällysteisten helmien "ohjeiden" mukaisesti lämpökaapissa vuorokauden ajan. Sen jälkeen veri lingotaan, aktivoitunut seerumi erotetaan, suodatetaan ja pakastetaan steriileihin annosruiskuihin, joissa se säilyy yli puoli vuotta käyttökelpoisena. Käyttöön otettaessa annosruisku sulatetaan ja aktivoitu erikoisseerumi injisoidaan suoraan oireilevaan niveleen. Hoito uusitaan tarvittaessa 1-3 kertaa n 2 viikon välein. Yleensä jo yksi hoitokerta tuottaa hyvän pitkäaikaisen avun ongelmaan. Erikoisseerumin valmistusprosessin kestosta johtuen, hoitoa ei voi tehdä samana päivänä kun veri on kerätty potilaasta. 

IRAP-hoito on kiistatta erittäin hyvä lisä taistelussa nivelrikkoa vastaan. IRAP-hoidosta on laajoja kokemuksia urheiluhevosten hoidossa ympäri maailmaa. IRAP-hoitoa käytetään myös ihmisille. Koirien nivelrikon hoidosta IRAP:lla meillä on suhteellisen laaja kokemus ja tulokset ovat olleet hyviä tai erittäin hyviä.  IRAP on tällä hetkellä PRP:n ohella käytännössä ainoa regeneratiivinen hoitomuoto, jota voidaan tehokkaasti käyttää niverikon hoitoon. Varsinaista kantasoluhoitoa, joka olisi nimenomaan nivelrikon hoitoon tarkoitettu, ei ole vielä yleisesti saatavilla.