Nivelrikko ja niveltulehdus

Mikä on nivelrikko
Nivelrikko tarkoittaa nivelpintojen vaurioitumista ja siihen liittyviä nivelrakenteiden muutoksia.
Nivelrikosta käytetään myös nimeä nivelkuluma tai artroosi.
Nivelrikko on yleisin yksittäinen liikkumisvaikeuksia aiheuttava nivelsairaus, jonka merkitys kaikille koirille on kiistatta suuri.
Nivelrikkoa voi esiintyä yhdessä tai useammassa nivelessä samanaikaisesti.

Mikä aiheuttaa nivelrikkoa
Nivelrikko voi aiheutua joko kulumalla tai se voi olla seurausta nivelruston kasvuhäiriöstä tai tapaturmasta.

Nivelrikon oireet

Yleisin oire on jäykkyys rasituksen jälkeisestä levosta liikkeelle lähdettäessä. Nivelrikon edetessä niveliin kehittyy liikerajoitteitta, joiden myötä liikkuminen vaikeutuu.Niveltulehdus, eli synoviitti on yksi yleisimmistä ontuman aiheuttajista. Niveltulehdus voi olla seurausta liiallisesta rasituksesta tai vammasta. Niveltulehduksen taustalla on usein nivelen rasituksensietokykyä heikentävä nivelrikko. Nivelrikkoon usein liittyvä kipua aiheuttava niveltulehdus voi hoitamattomana kroonistua ja nopeuttaa nivelrikon etenemistä. Pelkkä tulehduskipulääkkeen käyttö niveltulehduksen hoidossa on pääsääntöisesti riittämätön hoito. 

Back on Track tuotteet nivelrikon hoidossa
Nivelrikkon aiheuttaman kivun hoidossa on saatu hyvää hoitovastetta käyttämällä Back on Track tuotteita, joita voidaan käyttää turvallisesti muiden hoitojen rinnalla. Funktionaalinen Welltex- kangas heijastaa koiraan takaisin pitkäaaltoisia lämpösäteitä aktivoiden aineenvaihduntaa ja siten auttaa kivun lievityksessä sekä rentouttaa kipeytyneitä lihaksia nivelten ympärillä. Back on Trackilta on saatavilla keraamisesta kankaasta valmistettuja koirien jalkasuojia, makuualustoja sekä eri tilanteisiin soveltuvia takkeja. Sisätakkia voidaan käyttää ohjeiden mukaan helpottamaan selkä- ja lonkkaoireita.

Nivelrikon eteneminen
Nivelrikko on etenevä sairaus, jonka etenemisnopeuteen vaikuttaa suuresti perimä ja sen myötä nivelruston rakenne.
Nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa erilaisilla nivelravinteilla, lääkityksillä ja hoidoilla.

Nivelrikon ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisyssä on tärkeätä huolehtia riittävän monipuolisesta liikunnasta. Ylipaino lisää nivelrikon riskiä merkittävästi.

Lisäravinteet
Lisäravinteiden käytöllä uskotaan olevan nivelrikon kehitystä hidastavaa vaikusta. Ne lieventävät usein jo kehittyneen

nivelrikon oireita ja vähentävät muiden hoitojen ja lääkitysten tarvetta. Lisäravinteita on markkinoilla runsaasti. Nivelravinteet sisältävät yleensä glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, hyaluronaattia ja rasvahappoja. Näiden edellä mainittujen ohella voidaan turvallisesti käyttää Back on Trackin Luomu Ruusunmarjarouhetta, joka sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita, sekä antioksidantteja. Tuotteen on todettu lisäävän nivelten liikkuvuutta.

Nivelrikon hoito
Nivelrikon hoidon ensimmäinen päätavoite on nivelrikkoon liittyvän kipua aiheuttavan niveltulehduksen hoito.
Kun niveltulehdus on saatu hoidettua on keskityttävä nivelrikon etenemisen hillitsemiseen.
Käytössämme on useita uusia lääkeaineita niveltulehduksen hoitoon ja jokaisen potilaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti.
Nivelrikon etenemistä hillitään parhaiten uusilla regeneratiiviseen eli kudoksia uudistavaan hoitoon tarkoitetuilla lääkkeitä kuten IRAP®, PRP ja kantasoluhoidot.
Lämmittävillä Welltex-kankaasta valmistetuilla Back on Track® tuotteilla on suotuisa vaikutus nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa.Yhteystiedot

Etelä-Helsingin Eläinlääkäriasema
Kivenhakkaajankatu 2
00150 Helsinki

Puhelin: 09 604 014

Avoinna

ma & to klo 12-20
ti & ke klo 8-16 ja perjantaisin puhelinpäivystys

Poikkeavista aukioloajoista ilmoitamme puhelinvastaajassa

© 2016 Etelä-Helsingin Eläinlääkäriasema Oy